A tavasz hírnöke
Get Adobe Flash player

BNE

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  A tavasz hírnöke

  Somvirág sárgállik az erdőn. Mindenfelé díszeleg a kora tavasz hírnöke.
  Nyílik a som. Mint a "mimóza" sárgállik az erdő alján s a bokorerdőkben a som. Kedves erdei gyümölcsünk a tavasz hírnöke, Európa és Nyugat Ázsia mérsékelt övének délibb részein az erdők legszebb dísze.

   

   

  Az európai somhoz (Cornus mas L., 1753) hasonló faj csak Japánban, Kínában és Koreában él; (Philipp Franz Balthasar von) Siebold, Japánban szolgálatot teljesítő orvosbotanikus és müncheni munkatársa (Joseph Gerhard) Zuccarini 1839 -ben "gyógyszer somnak"- Cornus officinalis Sieb. & Zucc. nevezte el.  Az ázsiai húsos som majdnem ugyan olyan mint a "miénk", csak virágkocsányai hosszabbak - ettől az ernyőcskék lazábbak a szirmok világosabb sárgák és a levelek csúcsa csőrszerűen kinyúlik "kihúzott".

  Somunk fajneve érdekes: a  "mas"  jelzői alakban "masculus",  "masculinus"  hím nemet "igazi férfi-t" jelent. Vajon miért a "férfi" jutott Linnaeus eszébe amikor a kettős nevezéket a botanikába végleg bevezető művében, a "Species Plantarum" ?ban, így nevezte el ezt a szép növényt?  Talán, mert igazán "macho" - férfias dolog-pőrén kibontakozni a február-márciusi hűvös szelek alatt? )

  Képek: Kisszikla, 2011. 03. 22. reggel

   

  Debreczy Zsolt


  A húsos som (Cornus mas):