Növényvilág
Get Adobe Flash player

BNE

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  Növényvilág

  Árvalányhaj

  Árvalányhajas rét

  "Kinyílt" -azaz- kalászba szökött az árvalanyhaj is a száraz lejtőkön, kopárokon.
  A képen a Nagy Sziklával szembeni napos sziklaréten (?lejtősztyeppén?) tollat bontott az árvalányhaj - Stipa pennata, haja ring, fordul a lengő szélben?  alatta magyar székfű (Dianthus pontederae) áll türelmesen széltől alig rezzen, míg alján mint ezernyi aranyló ékszer, virít a napvirág (Helianthemum ovatum). Sok más virág is nyílik közte de  egy sem oly feltunő hogy említésre való legyen.  A sok kis fejecske a fű fölött a Csaba Íre (Sanguisorba minor).

   

  Bővebben...

  Nyílik a szirti meténg

  Vinca-herbacea

  Szirti meténg vagy pusztai meténg (Vinca herbacea) a közismert téli (vagy kis) meténg (Vinca minor) száraz réteken növő közeli rokona. Míg a közkedvelt örökzöd téli meténg a hűvös árnyas-aljú (gyepszintű) erdők, főleg a gyertyános-tölgyesek és a bükkösök alján virul és lombja télen is megmarad, addig a szirti meténg a napos száraz oldalakon nő, heverő szára nem gyökeresedik le, és télre visszahúzódik, teljesen eltűnik.

  Bővebben...

  Nyílik a vadcseresznye

  Nyílik madárcseresznye néven is ismert vadcseresznye - Prunus avium, kerti cseresznyénk őse. A kép a Szarvas-árok nyugati oldalán a Nagykovácsi felé vezető erdészeti és túrista út mentén készült egész közel a hágóhoz.

  Bővebben...

  Homoki pimpó

  Mi nyílik a sziklákon, a bokorerdők között?

  Homoki pimpó - Potentilla arenaria bár neve homoki termőhelyre utal, otthon van minden száraz gyepben, főleg dolomiton és mészkövön, száraz legelőkön más talajon is...

  Bővebben...

  Tavaszi hérics

  A napot tükröző, s a nappal vetekedő Adonis nem a sokat dicsért női szépséget, hanem a férfiúi nemes vonásokat és a női (-istennői-) szerelem kitartó lángját jelképezi.

  Bővebben...

  Mi nyílik a sziklákon, a bokorerdők között?

  Törpe nőszirom  - Iris pumila sziklagyepekben gyakori, így a Budakeszi környéki hegyoldalakon is.

  Sokkal kisebb mint a közkedvelt, közismert kerti nőszirom (Iris germanica). Vastag földalatti szártörzse, rizomája van, levelei alig hosszabbak 5-10 cm nél, közepüknél a legszélesebbek, a virágok rövidszárúak. Egymás mellett, vagy legalábbis egy réten, megtaláljuk a sárga és a kék színárnyalatait sőt, a sárgák közt a csaknem fehéret, a kékek közt a halványlila majdnem rózsás árnyalatút sőt, a csaknem feketét is.

  Bővebben...

  A tavasz hírnöke

  Somvirág sárgállik az erdőn. Mindenfelé díszeleg a kora tavasz hírnöke.
  Nyílik a som. Mint a "mimóza" sárgállik az erdő alján s a bokorerdőkben a som. Kedves erdei gyümölcsünk a tavasz hírnöke, Európa és Nyugat Ázsia mérsékelt övének délibb részein az erdők legszebb dísze.

  Bővebben...