Get Adobe Flash player

BNE

    Látogatóink

    2012. január 29. óta
    mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
    mod_vvisit_counterMa105
    mod_vvisit_counterTegnap364
    mod_vvisit_counterEzen a héten2807
    mod_vvisit_counterMúlt héten2494
    mod_vvisit_counterA hónapban7692
    mod_vvisit_counterMúlt hónapban8319
    mod_vvisit_counterÖsszesen281525

    Ma: 2017 júl. 23.

    Szentgyörgy-gomba

    Az első tavaszi "kalapos" gomba


    Alighogy búcsút inthettünk a kucsmagombáknak, vagy a tavaszi csészegombáknak, már itt is van az év első igazi ?kalapos? gombája. A néphagyomány szerint Szent György napján április 24-én kibújik a Szentgyörgy-gomba, más néven: Májusi pereszke.

    Csodálatos módon, ha esik, ha fúj ehhez a gombához naptárat lehetne igazítani. Ahogy Sárkányölő Szent György legyőzi a sárkányt, úgy győzi le a róla elnevezett gomba az utolsó esetleges fagyokat. Erdélyben tavaszgombának is hívják, hiszen ha ez a gomba megjelenik, már visszavonhatatlanul  beköszönt a jó idő. A népi gyógyászat szerint fogyasztása jótékony hatást gyakorol a gyomorra, bélrendszerre, cukorbetegeknek is előnyös, és még természetes antibiotikus hatással is bír. Tehát érdemes felfedező körútra indulni érte.

    Erdőszélen, erdei tisztásokon, ligetes-bokros helyeken keressük. Illata a nyers lisztére emlékeztet.

    Mikrológiai jellemzők:

    Calocybe nemzetség: Calocybe Gambosum  faj

    Kalap színe: fehér, sárgásfehér, ritkán barnás. Kalap 4-15 cm átmérőjű, félgömbszerű, pereme visszahajló, később kiterülő szabálytalan. Kalaphús vastag.

    Lemezek: Sűrűn állók, fehérek később barnássárgák.

    Tönk: 3-10 cm aránylag rövid, zömök.


    Elkészítési javaslat:

    Íze különösen jól illik a baromfihúshoz és a halhoz. Pikánssá, különleges aromájúvá varázsolja ezeket az amúgy gyakran tálalt ételeket. Megfőzve hús és mogyoróillatú. Lehet medvehagymával is ízesíteni, de pirítva tojással, akár salátába keverve is kiváló. Szinte minden gombás ételnek alkalmas. Jól szárítható.


    A gyümölcsöskertek legelső tavaszi lakója a

    Tövisalja gomba: a tavaszi kertészkedéskor is sokszor rábukkanhatunk. Gyümölcsfák, kökény, galagonya alatt gyűjthető. Nem túl jó ízű. Vigyázat! Május közepe után megjelenik a mérgező Nagy döggomba, amellyel könnyen összetéveszthető, ezért  a hagyomány szerint a tövisalja gomba máj. 15-ig gyűjthető biztonságosan!!!

    Május végére előjönnek a közkedvelt aromájú gombák pl:

    A legelők, rétek illatos kis karcsú ékessége: a Mezei szegfűgomba,  amely levesnek, mártásnak, vagy gombás palacsintába sütve is kitűnő, ?A?-vitaminon kívül az összes vitamint tartalmazza és még pontyot is lehet vele fogni. Ekkor bújik elő a Kerti csiperke is, kertben, legelőkön és utak szélén. (autóutak mentén gyűjtött csiperkefajok ólmot halmoznak fel, ezért vigyázzunk, sose szedjük őket ilyen helyen!)

    Eső után, korhadó ágakon ilyenkor is terem a Júdásfüle gomba. A gombalevesek ropogós gyógyhatású dísze.




    Gábor Emese