Get Adobe Flash player

Látogatóink

2012. január 29. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa29
mod_vvisit_counterTegnap93
mod_vvisit_counterEzen a héten550
mod_vvisit_counterMúlt héten731
mod_vvisit_counterA hónapban122
mod_vvisit_counterMúlt hónapban3255
mod_vvisit_counterÖsszesen95591

Ma: 2014 aug. 02.

Szentgyörgy-gomba

Az első tavaszi "kalapos" gomba


Alighogy búcsút inthettünk a kucsmagombáknak, vagy a tavaszi csészegombáknak, már itt is van az év első igazi ?kalapos? gombája. A néphagyomány szerint Szent György napján április 24-én kibújik a Szentgyörgy-gomba, más néven: Májusi pereszke.

Csodálatos módon, ha esik, ha fúj ehhez a gombához naptárat lehetne igazítani. Ahogy Sárkányölő Szent György legyőzi a sárkányt, úgy győzi le a róla elnevezett gomba az utolsó esetleges fagyokat. Erdélyben tavaszgombának is hívják, hiszen ha ez a gomba megjelenik, már visszavonhatatlanul  beköszönt a jó idő. A népi gyógyászat szerint fogyasztása jótékony hatást gyakorol a gyomorra, bélrendszerre, cukorbetegeknek is előnyös, és még természetes antibiotikus hatással is bír. Tehát érdemes felfedező körútra indulni érte.

Erdőszélen, erdei tisztásokon, ligetes-bokros helyeken keressük. Illata a nyers lisztére emlékeztet.

Mikrológiai jellemzők:

Calocybe nemzetség: Calocybe Gambosum  faj

Kalap színe: fehér, sárgásfehér, ritkán barnás. Kalap 4-15 cm átmérőjű, félgömbszerű, pereme visszahajló, később kiterülő szabálytalan. Kalaphús vastag.

Lemezek: Sűrűn állók, fehérek később barnássárgák.

Tönk: 3-10 cm aránylag rövid, zömök.


Elkészítési javaslat:

Íze különösen jól illik a baromfihúshoz és a halhoz. Pikánssá, különleges aromájúvá varázsolja ezeket az amúgy gyakran tálalt ételeket. Megfőzve hús és mogyoróillatú. Lehet medvehagymával is ízesíteni, de pirítva tojással, akár salátába keverve is kiváló. Szinte minden gombás ételnek alkalmas. Jól szárítható.


A gyümölcsöskertek legelső tavaszi lakója a

Tövisalja gomba: a tavaszi kertészkedéskor is sokszor rábukkanhatunk. Gyümölcsfák, kökény, galagonya alatt gyűjthető. Nem túl jó ízű. Vigyázat! Május közepe után megjelenik a mérgező Nagy döggomba, amellyel könnyen összetéveszthető, ezért  a hagyomány szerint a tövisalja gomba máj. 15-ig gyűjthető biztonságosan!!!

Május végére előjönnek a közkedvelt aromájú gombák pl:

A legelők, rétek illatos kis karcsú ékessége: a Mezei szegfűgomba,  amely levesnek, mártásnak, vagy gombás palacsintába sütve is kitűnő, ?A?-vitaminon kívül az összes vitamint tartalmazza és még pontyot is lehet vele fogni. Ekkor bújik elő a Kerti csiperke is, kertben, legelőkön és utak szélén. (autóutak mentén gyűjtött csiperkefajok ólmot halmoznak fel, ezért vigyázzunk, sose szedjük őket ilyen helyen!)

Eső után, korhadó ágakon ilyenkor is terem a Júdásfüle gomba. A gombalevesek ropogós gyógyhatású dísze.




Gábor Emese