Rajzás végén
Get Adobe Flash player

BNE

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  Rajzás végén

  Rajzás végén


  Kis Lucanus, szervusz! - mondta az erősebb hím a kisebbiknek, s az követhetetlenül szapora léptekkel távozott (mentette rongyos kis életét!) - mentette, mert tudta, hogy az Úr számára Ő is létezik s  talán fontos is!

  Legyőzője (figyeltem) egy lépést sem tett a gyöngébb üldözésére, hanem gálánsan útjára engedte. Csak a harcias testtartással jelezte, hogy maga részéről, - egy újabb kísérletnél sem fog magatartásformát váltani. Az állatvilág törvénye: az erősebb es rátermett győz! A gyengébbek összefogása, a bosszú, a revans és a cselszövés ismeretlen fogalmak - náluk ez legalább 150 -200 millió éve a gyakorlat és törvény (lehet, hogy az "evolucio? a "kibontakozás" visszafelé vezet?)

  Lucanus cervus a szarvasbogár öt évet tölt lárva - hivatalosan, bar nem méltón - mint a cserebogár - pajor állapotban/alakban s  minden esztendő május végén - június közepén bontakoznak ki a "felnőttek" (imágók) a szarvasbogarak. A kisebb termetű (2.5 - 5 cm-es), rövid "szarvú" nőstények és parányi gímszarvast (Cervus elatus) utánzó agancsos (szájszervű) hímek. Az "agancsosok? akár a 10 cm -t is elérhetik (én gyermekkoromben édesapámtól kaptam egy ilyen kapitális példányt - Fonyódról hozta egy dobozban s cukros és mézes vízzel etettem, amit mindjárt és feltétel nélkül elfogadott s napokra lakótársammá vált.

  Itt Keszin a varosba is be-be röppennek. Legutóbb az Angara együttes előadása közben, június 5.-én este 9 körül, a Cantata Profana alatt zúgott át és körözgetett egy szarvasbogár agancsos, pár pillanatra megosztva az előadóknak joggal szánt figyelmet. Valami feltűnt az utóbbi évtizedben: mintha több lenne a kistermetű hím, kisebb-és-kisebb "agancsokkal".  A korhadó fák fogyása? Vagy a rosszabb táplálkozás? Ezek bizonyára fontos szerepet játszhatnak ebben a törpülési folyamatban.

  A szarvasbogár nagy bogár, de a Dél Amerikai óriáscincér (Titanus giganteus) (24 cm), és herkulesbogár (Dynastes herculeses), vagy az Afrikai trópusi góliát bogár (Goliathus regius) (10 cm) a legnagyobb szarvasbogarak kétszeresei vagy ennél is nagyobbak lehetnek, hosszban vagy tömegben. Persze, ettől még a szarvasbogár  Európa-rekorder marad és jelentős helyen rangsorolt a világ nagyjai között!  Idős vagy pusztuló, vagy éppen kidőlt tölgyfák megtartása és a röpülő szarvasbogarak kímélése, védelme, sokat segít abban, hogy ez az impozánsan szép "rovátkolt barom" (rovar) - megmaradjon a nyár eleje kedves, gyermekek számára mindig izgalmasan érdekes, maradandó élményének. Erdeink is szomorúan elszegényednének ezek nélkül a nagyszerű teremtmények nélkül, melyek magukban is bizonyítják, hogy a Teremtő Ősten, a Földet es élőlényeit valóban játékos, derűs kedvében teremtette.

  Eszmei értéke 2000 ft ? de, mint tudjuk, annál jóval többet ér:

  Ő, a Szarvasbogár
  Szarvasbogár, az Időd idén lejárt
  de jön új tavasz és a nyár
  addig is: szervus Lucanus cervus!