Kis madarat találtam!
Get Adobe Flash player

BNE

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  Kis madarat találtam!

  parcaeTaláltam egy kismadarat, mit csináljak?

  Ilyenkor, a madarak költési idején, az ember könnyebben találkozik madarak jelenlétének bizonyítékaival (és magukkal a madarakkal is sűrűbben), mint egyébkor. Még aki máskülönben nem is vesz róluk tudomást, ilyentájt az is lépten-nyomon átélhet találkozásokat a madarakkal ? készakarva vagy akaratlanul.  Az egyik leggyakoribb eset, amikor ?fészekből kiesett? fiókát talál valaki ? és persze jó esetben, megpróbál rajta segíteni. Ezzel kapcsolatban fontos elmondani pár dolgot.

  A madarak fészkei gyakran lesznek fészekrablók (siklók, varjúfélék, emlősök) áldozatává, néha a vihar vagy a nagy szél veri el őket, néha egyszerűen rossz helyre építi őket a gazdája, de ilyenkor minden esetben érvényes, hogy a fióka ?kiesése? a fészekből indirekt dolog. Amikor a fiókák képesek elhagyni a fészket, akkor már kirepülésről van szó és a legkevésbé sem problémás a helyzet: ilyenkor békén kell hagyni őket!  A különbség a két ?fészekelhagyás? között szembeötlő!

   

  Azt szoktam tanácsolni, ha erről megkérdeznek, hogy azt a fiókát, amelyik nem tud előlem, ember elől elmenekülni és rövid idő alatt biztonságos helyre jutni, a macska is elkaphatja, tehát jobban jár (a madár, de a macska nem), ha megfogom és magam nevelem föl, vagy átadom valakinek, aki tudja, hogyan kell csinálni. Ez az elmélet persze csak akkor tesztelhető, ha valaki meg meri fogni a madarat, az ornitofóbia létező betegség és olyan is van, aki valamiféle fertőzéstől tart (ami más állatokhoz hozzányúlva egyébként föl sem merül benne - aki így van vele, kérjen segítséget!).

  Ugyanez az elv érvényes akkor is, ha nem fiókát, hanem felnőtt, vagy kifejlett madarat találok sérülten, legyengülten, esetleg ha a macska fogja meg és attól kell elszedni.

  Az ilyen madarakkal a helyes hozzáállás, ha az ember átmenetileg karanténba teszi őket, ami nem más, mit mondjuk egy kisállat szállító eszköz, vagy kartondoboz - olyan, amiben a madár nem töri össze magát. Pár napos megfigyelés után kiderül, hogy az állat megmarad-e vagy sem. A reményteli esetek fogságban is isznak és táplálkoznak, mert ha ezt nem teszik, bizonyosan el fognak pusztulni, hiszen néha még akkor is elpusztulnak, ha viszonylag élénkek voltak és táplálkoztak eleinte.

  Jó tanácsom még, hogy lehetőleg kisgyereknek ne mutassuk meg a bizonytalan életképességű madarat, és az egészségeset is csak akkor, ha meg akarjuk tartani (ezt nem javaslom).

  Sérült fecskét hagyjuk a sorsára! A tapasztalatok szerint, fogságban, a legjobb körülmények között is, minden ismert ok nélkül elpusztulnak!

  Aki ilyen kérdésekben keres segítséget, több helyre is fordulhat kérdéseivel. A Budapesti Állat és növénykert, vagy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is tud segíteni, és az alábbi telefonszámon is lehet tanácsot kérni, ahol munkatársunk, Koós Kolos animátor tud segítséget nyújtani:


  +0630-5092553