Dendrológiai Központ
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  Dendrológiai Központ

  Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány

  dendrologia.eu

  A Budakeszi Herbárium


  A Budavidéki Erdőgazdaság Budakeszi Erdészete kiürült adminisztrációs épületét 1995-ben használatra megkapta az alapítvány és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával rendbe hozott épületet nemzetközi önkéntesek (volunterek) segítségével rendeztük be.

  Élő növény gyűjteményeink

  Az alapítvány részt vesz a herbáriumi épület körüli taxon- (gén-) megőrzési feladatokban. A fajtaminősítő (OMMI) 1999-ben 240, 2003-ban már 1850 taxont minősített az alapítványnál, mely így országos nyilvántartásban szerepel. A genetikai források bennünket is érintő pénzalapjának megszűnése ellenére a nagy értékű élő növényanyag fenntartása jelenleg is folyamatos. Növénykülönlegességekkel kapcsolatban, dendrológiai, honosítási kérdésekben szívesen fogad megkeresést a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány.

  Megalakulásunk és célkitűzéseink

  1995-ben jött létre a "Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány", amely 2000 óta közhasznú szervezet formájában működik.  A megalakulásakor kitűzött célok között első helyen szerepel a természetismereti műveltség terjesztése, a szakismereti és alkalmazott botanikai-elsősorban a környezetvédelmi és tájesztétikai-műveltség, mai kifejezéssel a "környezettudatos nevelés" elősegítése. Különös hangsúlyt kapott a világ mérsékelt égövi növényzete, főleg a világ mérsékelt övi erdei és fái jobb megismerése, a természetes erdőtársulások dokumentálása, fajainak rendszertana és forrásteremtés az ilyen munkák támogatására.  Ugyancsak kulcsszerepet láttunk a tudományos ismeretterjesztésben és önkéntesek (természetkedvelők) munkába vonásában.
  gadjuk email leveleiket (címünk: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ).

  Tudományos munka és ismeretterjesztés
  A Dendrológiai Atlasz munkacsoport 2000-ben kiadta a "Fenyők a Föld körül" című könyvet. 2001-ben a nemzetközi munkacsoport megkezdi a Dendrológiai Atlasz teljes oldalas művészi illusztrációinak előkészítését.  2001-ben az amerikai (Oregon) Timber Press megkeresésére a DAP munkacsoport (az atlasz munkálatai mellett) megkezdi a "Fenyők a Föld körül" angol nyelvű kiadásának előkészítését ("Conifers Around the World").  Ez további expedíciókat kíván (Bahama- és Bermuda szigetek, Dominikai Köztársaság, Észak-Afrika, Északnyugat-India, Kína/Tibet, Kuba, Nepál, Sikkim, Vietnam).  2007 őszéig befejeződik a bővített két kötetes angol nyelvű kiadás előkészítése.
  Főbb eredményeink
  Az alapítvány fő külföldi partnere a Massachusetts-ben működő Nemzetközi Dendrológiai Kutatóintézet (International Dendrological Research Institute Inc., IDRI). A Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány - részben önállóan, részben az IDRI-vel történt együttműködésben - nagy léptékű szakmai dokumentációt hozott létre. Ma mintegy 300,000, a fajokat eredeti termőhelyén bemutató szakfotóval, nemzetközileg is igen jelentős eredeti termőhelyi élő növényanyaggal, könyvtárral, adatbázisokkal rendelkezik. Az időközben általunk létrehozott Budakeszi Herbárium a Pilis Parkerdő Zrt.-vel együttműködésben fejlesztett, állami területen kialakított dendrológiai kutatási központtá vált.
  A 2000-ben megjelent "Fenyők a Föld Körül" című könyv sikerét követő intenzívebb állami (minisztériumi, erdészeti szolgálati, és mezőgazdasági minősítő intézeti) támogatás lehetővé tette az alapítvány herbáriuma és élő gyűjteménye naprakész állapotba hozását. Emellett a herbáriumi épületben-főleg az IDRI támogatásával-nemzetközi művészcsoport dolgozott a "Fák Világatlasza" (Dendrológiai Atlasz) című könyvön és a "Fenyők a Föld Körül" angol nyelvű kétkötetes változatán ("Conifers Around the World").

  Folyamatban van több ezer szakfotó digitalizálása, és évek óta folyamatos egy 10,000 db-os arborétumi élő növény gyűjtemény fenntartása, bővítése.

  Fontosabb események, rendezvények

  1996-2000
  Az alapítványi gyűjtő- és feldolgozó munka első fázisa hazai és külföldi önkéntesek, diákok bevonásával, ezzel a Budakeszi Herbárium létrehozása. Szakmai bemutatók, előadások, a génmegőrző törzsültetvény létrehozása és a tudományos munkát, a dendrológiai dokumentációt szolgáló élő növénygyűjtemény megalapozása.
  2001-2003
  A Fenyők a Föld körül című könyv megjelentetéséhez kapcsolódó kiállítások, könyvbemutatók (Budapest, Érd, Győr, Jászberény, Kecskemét, Kunszentmiklós, Szombathely). Szakcikkek sorozata a Kertkultúra c. lap számára. A Dendrológiai Atlasz szakrajzoltatási munkáinak újabb szakasza, és további külföldi expedíciók. A kutató üvegház megépítése az FVM Erdészeti Hivatala és a Pilisi Parkerdő Rt. támogatásával, melynek segítségével felgyorsul honosító és szelekciós munkánk.
  2004-2005
  Folytatódik a szakrajzolás a Dendrológiai Atlasz projekt keretében. 2004. május 3: "10 éves a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány" című bemutató a Budapest Galériában. Itt kiállítjuk szakrajzolóink művészi illusztrációit, arborétumi terveinket, és a "Conifers Around the World" előkészületi stádiumát.
  2006-2007
  Részvétel a "Conifers Around the World" szakmai háttérmunkájában, nyomdai előkészítésében. Önkénteseink, ösztöndíjasaink segítségével folytatjuk a herbárium fenntartását, fejlesztését, együttműködésben a 2006-ban megalakult Budakeszi Dendrológiai Közhasznú Társasággal.
  2008
  Alapítványunk a Budakeszi Művelődési Központban január 22 és február 4 között kamarakiállításon mutatkozott be művészi szakrajzokkal, könyvrészletekkel, és a dendrológiai kutatást illusztráló dokumentációkkal. A "Budakeszi Zöld Városért - Fák Világtalálkozója Budakeszin" címmel meghirdetett bemutatót Tagai István polgármester és Barátossy Gábor főtanácsadó nyitotta meg. Előzetes bemutatkozásunk egyben az április 21-től a Föld Napja alkalmából megrendezendő nagyobb kiállításunk előhirnöke is a városban.
  Alapítványunk is alkotó részese volt az OSA Archivum Centralis Galeriajanak kiallitotermében több jeles intézménnyel közösen "Az élők és holtak archívuma - Carolus Linnaeus emlékére" rendezett kiállítás megrendezésének. A bemutató sikeréhez illusztrációkkal, herbáriumi, toboz- és famintákkal, élő növényekkel, a gyűjtőmunkára utaló tárgyakkal járultunk hozzá. A kiállítás a Centrális Galériában (Budapest, Arany J. u. 32.) március 15-ig tekinthető meg.

  2007-től folytatjuk a világ mérsékelt égövi erdeit, fás növényeit eredeti termőhelyről dokumentáló átfogó mű, a Fák Világatlasza (Dendrológiai Atlasz, interdendr.org) előkészítését. A Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és Budakeszi várossal jelenleg folyik egy pályázatunk előkészítése a Budakeszi Arborétum és Parkerdő fejlesztése érdekében. Ennek sikere esetén égövünk fáit, erdőit, a világ arborétumait dokumentáló ismeretterjesztő központtal és kiállítással, valamint különleges ültetvényekkel gazdagodna régiónk (nem csak Budakeszi, de a környező települések is) - a meglévő táj és erdei környezet természetközeli fenntartása mellett. Folytatjuk fiatal szakemberek, diákok továbbképzését segítő "ösztöndíj programunkat" is, a beérkező támogatás függvényében.