A Parkerdő tervezés
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  A Parkerdő tervezés

  A Budakeszi Parkerdő tervezése

  Az elmúlt másfél évtizedben az Erdészeti Hivatal, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány (Budakeszi Herbárium) és az erdészetek részéről több tanulmány is született arról, hogy a már meglévő természeti értékekből a célkitűzések átcsoportosításával itt egy parkerdő és arborétum együttes valósuljon meg azaz, hogy a már meglévő és továbbfejlesztendő Budakeszi (Telki) Arborétum a Telki út és a Hidegvölgy közötti területekkel egy egységes zöldövezeti rendszerré alakulhasson át. Ezzel párhuzamosan bontakozott ki az a civil kezdeményezés, amely Budakeszi székhelyű Budakörnyéki Natúrpark megalapításának gondolatát tűzte ki célul.

  Budakeszi Parkerdo terv

  Budakeszi logikus elképzelése, hogy "zöld város", a turizmus, egy természetbarát nemzedék kimuvelésének városa, akár nemzetközi állomása is legyen. Az "Budakeszi Arborétum- és Parkerdő" együtteshez és a Natúrparkhoz egyaránt kapcsolódik a város régi terve, a Budakeszi határában elterülő Nádas-tó újraélesztése.

  Cédrusdomb

  A tervezés jelentős lépése volt 2006 decembere, amikor a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány Budakeszi önkormányzatának is bemutatta a Pilis Parkerdő igazgatója, a Budakeszi Erdészet vezetője és az Erdészeti Felügyelőség igazgatója előtt már ismert terv-változatot. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság és a város főépítésze a tervet elismeréssel fogadta és Budakeszi fő zöldövezeti programjaként értékelte. A megismertetés jelentős lépése volt az önkormányzat által szervezett lakossági fórum és a 2008-ban, illetve 2009-ben a "Föld Napja" alkalmából rendezett kiállítás, amelyen az Alapítvány bemutatta az arborétum- és parkerdő-együttes 1:1000-es (5 m hosszú!) panoráma-rajzát. Tagai István polgármester megnyitó beszédében Budakeszi legmegfelelőbb fejlesztési irányvonalának nevezte a kiállított tervet.

  Budakeszi Parkerd? terv - Tekintse meg nagyban !

  A Budakeszi Parkerdő és Arborétum Együttes
  Épületek, építmények előzetes, vázlatos leírása

  1/ Látogatócentrum
  1 b/ északkelet-délnyugati tengelyű hosszmetszete
  Két ilyen épület készülne:

  keleti (Budakeszi Meggyes): ?A világ arborétumai? kiállítással;
  nyugati (Erzsébetpusztai) ?A világ Nemzeti Parkjai?- kiállítással.
  Csavarvonal mentén haladó dioráma és audiovizuális megjelenítések mellett büfé, kilátó és ajándékbolt működne benne. Az alagsorban 1000m2 alkalmilag elválasztható előadóterem kapna helyet.

  2/ Napházak
  NapházakKeskeny, szép burkolatú úton gépkocsival megközelíthető terület a hidegvölgy keleti, város felé eső szakaszán a busz-körfogalom közelében; a parkolók a völgy északnak néző oldalán a fák alatt, a rét déli szegélyén. A napházakat sekély tükröző tó emeli ki, éjjel az ívek megvilágíthatók. Környezete (Tagelwood-Massachussetts szerűen, gyepen ülő közönséggel) nyári szabadtéri koncertekre is alkalmas.
  A házak mérete: 60 m ? x 30 m (magas), a bordaívek ?műgyanta jellegű anyagból? készülnének, áttetszők. A burkoló polikarbonát, vagy graboplast anyag modern technológiát tükröz. A házak az üvegház-hatástól temperált klímájuak, alul, lepkeszárnyszerűen befelé nyíló ajtókkal teljesen körbenyithatók, vagy bezárhatók. Nem fűtöttek, csak alkalmi és vész-esetekben használnánk elektromos talajfűtést.
  Biztonsági párásító (és részleges, biztonsági elektromos talajfűtés) bekalkulálható,
  de alkalmazására várhatóan ritkán lesz szükség,

  egységei (kelet-nyugat irányba haladva):
  a/ pálma- és kaméliakert a ?pálmakert? étteremmel
  b/ pálmakert
  c/ újzélandi kauri és páfrányerdő (mérsékeltövi esőerdő)
  d/ Moháve-sivatagfél sivatagi-kert jozsue fa (Yucca) saguaro kaktuszok (Carnegiea)

  A házakat a nap melege és a hőtároló talajréteg temperálná. Az itt beültetésre kerülő valamennyi növény akár  -10 fokig is ellenáll a hidegnek (ilyen hideg csak műszaki hiba, pl. burkolati sérülés esetén fordulhat elő.
  a/ A pálmakertben egy télen-nyáron üzemelő étterem működne, terasza egy ?szubtrópusi világra? nyílna. A pálmák alatt nyíló kamélia (benne a Camellia-rokonságú teacserjék), illatos jázminok az étterem teaház részét tennék még
  élőbbé (teacserje fajok/fajták bemutatása, belőlük készült teák kóstolása).
  b/ pálmakert: az első házhoz csatlakozó értékes szubtrópusi pálmagyűtemény.

  c/ újzélandi eső- és köderdő: a kauri fenyők tarkafoltos, sima, de epifitonokkal burkolt törzsei élethű másolatok ezek adnák a magasbatörő páfrányerdők keretét (fiatal kaurik (Agathis) valóban lennének). A páfrányfák akár 15-20 méteresre is megnőnek (nagyobb meretben is könnyen beszerezhetők) a sok száz páfrányfa (5 Cyathea és 3 Dicksonia-faj, érdekes újzélandi cserje igazi ?újzélandi élményt? adnának, amit a bejátszott újzélandi madárhangok tennének még feledhetetlenebbé. [Az éjjeli életű, de vörös fény mellett megfigyelhető kivi madár tartása és megfigyelése esetleg egy kialakított ponton bemutatható lehetne, mint különös turista vonzerő és reklám.]

  d/ ?moháve? sivatag ház?a moháve és chihuahua feledhetetlen sivatagi világát a legnyugatibb, legnaposabb helyen álló napház mutatná be a józsua fákkal (Yucca brevifolia), saguarokkal (Carnegeia gigantea), ezüstfehér ?bigelow? kaktuszokkal. A kaktuszvirágzás pompás latványát sivatagi évelők és egyéves növények virágszőnyegei egészitenék ki.

  3/ Kilátók ?interaktív-kilátótornyok?; Kilátó

  A mellékelt ábra egy 30 m magas ?interaktív kilátótornyot? mutat, amelyeket a napházak fölötti hegyoldalon (I/a. lap), a cédrus-ciprus foknál (II/b. lap), és az erzsébetpusztai kiállítócentrum közelében (IV. lap) építenénk. Igazi turista célpont lehetne: egyszerre nyújtana lehetőséget testmozgásra; panoráma, turistapihenő. Két további, kisebb kilátótorony csatlakozik az alapítványi tanösvényhez (3.lap) és az arborétumi nagy pihenőhelyhez.

  Mellékelt minta: 30 méteres ?nagy kilátó?. A főtengely és emeleti padlózat alapja fém, organikus hatású felülettel (a főtengely egy idős fa kérgét utánozná). Fából is megépíthető lenne, de az élettartam és a biztonsági tényezők a tartósabb anyag és a megújítható burkolatok használatat indokolja. A kilátó oszlopán fal-mászó kötelek, homok, ugrószőnyeg szolgálná a gyermekek szórakoztatását, amíg a kiránduló felnőttek a teraszokon a kilátásban gyönyörködnek. A csúcsteraszt ÉNy felöl tető védené. A teraszok nem vízáteresztők a víz, az alig észrevehetően lejtő felületen a szélek felé, vagy a főtengely felé szivárogtatva (rejtetten) vezettetnénk el.

   

  4/ Lovastanya; a lovastúra az arborétum és parkerdő egyik fő élmény-programja lenne.  A séta tancélú természetszeretetre és ismeretre vezetés fő eszköze a lóháton (pónin) kocogás, ?a nagy kaland? élményével. Az arborétum és parkerdő keleti (a) és nyugati végén (b) lesz a két tanya:

  Lovardaa/ Keszi/Hidegvölgyi lovastanya
  b/ Erzsébet-pusztai lovastanya

  A lovastanyák vendégfogadóként (hostel-ként) is működnének viszonylag olcsó szállodai szobákkal (földszint) és turistaosztállyal közös tatami-ágyas szállástermekkel, kiosztott ágyneművel, takaróval?elsősorban diákok és turisták számára úgy, hogy foglalásnál előnyben lennének a lovastúrákra jelentkezők.  Alul közös étkező és teázó, olcsó konyha. A lovakkal már este kezdődne az ismerkedés, az üvegfal mögül a szénapadlás a lóállások/lovak látványa, a már este kiosztott kijelölt lovakkal való ismerkedés fokozza a program vonzerejét, izgalmait. A lovastanyát körül legelő venné körül. A szénapadlások kinyitható szellőzőkön át kívülről rakhatók meg.  Téli lovas programok is népszerűek lehetnek.

  5/ Bérelhető társas pihenőhelyek
  Piknik-helyekAz arborétum és parkerdő egyik érdekes eleme lenne a bérelhető hétvégi lugas (sanetli). Ezek a félig nyitott organikus, egyszerű, faszerkezetű zsindelyes épületek
  egy, vagy két napos összejövetelekre, családi együttlétekre bérelhetők ki és a hidegvölgy keleti részén (keszi csoport) és a nyugati végén (telki csoport) lennének. A kandallóval, kikészítetett fával és a grill-sütővel is bérelhetők.
  A mellékelt részlet 2 x 8 méter átmérőjű iker-lugast mutat be, a baloldali (keleti) oldalon a kemence kéménye látszik. Az asztalok részekben használhatók. Közös mosdó és mellékhelység tartozik az együttesekhez. A pihenok csak nappalra vehetők igénybe, éjjelre a hostel-ek es a városi penziókban szállhatnak meg a nem környékbeli vendégek.

  6/ A ?Keszi ház? (kultúrpalota)
  Ez az épület a projekt fontos része. Budakeszi keleti látogatóközpontja közelében, azzal egységet képező építmény organikus és historikus építészet ötvözete. Alul piac vagy rendezvény, az emeleten üzletek éttermek, a tetőn a kilátó árkádjai alatt kávéház működne. A tetőt a kisrégió településeinek és testvérvárosainak címerei díszítik. Itt lenne az arborétum nagy makettje elhelyezve és itt lennének a nagy nemzetközi virágkiállítások és faiskolai bemutatók (?show?)-k. Az épület a most meglévő, nem tájba illő, CBA és rendőrségi épületek lebontásával valósulhatna csak meg, itt alakulhatna ki a falu szerkezetű település kisvárosi hangulatú, kultúrcentrumhoz méltó főtere.