Elnökségi beszámoló a BNE 2011. évi tevékenységéről
Get Adobe Flash player

BNE

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  Elnökségi beszámoló a BNE 2011. évi tevékenységéről

   

  BNE ? Az Elnökség beszámolója az éves közgyűlésen ? 2012. július 26.

   

   

  Elnökségi beszámoló a BNE 2011. évi tevékenységéről

  A BNE Elnökségének 2011. évi beszámolója a következőkre terjed ki:

  1)     A 2011. évi működés áttekintése, fontosabb események

  2)     Kapcsolat a Budakeszi Önkormányzattal

  3)     Kapcsolat a városban, ill. a térségben működő civil szervezetekkel

  4)     Kapcsolat a Magyar Natúrparkok Szövetségével

  5)     Saját rendezvények, elnökségi ülések

  6)     Amiben nem történt előrehaladás

   

  Külön jelentés készül az Alapszabályzat módosításának szükségességéről (3. napirend), valamint a pénzügyi helyzetről (4. napirend). Ezek az anyagok az elnökségi beszámoló mellékleteinek tekintendők, de témájukat tekintve önállóan is felhasználhatók.

   

  ad 1)   A 2011. évi működés áttekintése, fontosabb események

  Működésünk első teljes éve az Egyesület számára mozgalmas volt, de az eredményeket illetően nem bizonyult kellően hatékonynak. Az Egyesület fő célját, a natúrpark megalapítását tekintve nem sikerült a kívánt és előirányzott mértékben előre haladni a szervezésben, ugyanakkor számos ? részint saját szervezésű, részint más szervezetek által megtartott ?  rendezvényen vettünk részt, ami kedvezően járult hozzá ismertségünk fokozásához a lakosság körében. A legfontosabb tevékenységünket napló-szerűen rögzítő kronológia, amely a honlapunkon (http://budakornyeki-naturpark.hu)  teljes terjedelmében elérhető, jól mutatja, hogy igyekeztünk megragadni minden alkalmat az Egyesület céljairól és terveiről szóló tájékoztatásra.

   

  ad 2) és 3)  Kapcsolat a Budakeszi Önkormányzattal és a városban, illetve a térségben működő civil szervezetekkel

  Legszorosabb kapcsolatunk a Budakeszi Önkormányzattal van, a már említett szórólap kapcsán, amelynek lényegét volt módunk ismertetni  a nevezetes Világnapok rendezvényein, így az április 20-án, a Föld Napja alkalmából tartott előadás-sorozaton, május  7-én, a ZöldÚt Szövetség által rendezett kerékpáros találkozón, Biatorbágyon, majd augusztus 20-21-én Budakeszin megtartott hagyományos  Családi Nap rendezvényein, a szeptember 14-én Budajenőn sorra került Bornapon, továbbá az október 22-én Telkiben megtartott erdei tanösvény átadó ünnepségen. Szándékaink deklarálása és megerősítése céljából együttműködési megállapodásokat kötöttünk többi közt a Budavidéki ZöldÚt Szövetséggel (Páty), a KOKKUK Egyesülettel (Telki), folyamatban van hasonló megállapodás írásba foglalása a Budakeszi Szépítési Egyesülettel és a városunkban működő Lovas Póló Egyesülettel.

  A Budakeszi Önkormányzat két alkalommal is ? május 24-én és október 13-án ? lehetővé tette számunkra a bemutatkozást a Budakeszi Kistérségi polgármesterek értekezletén, ez érdemi előrehaladást azonban nem eredményezett.

   

  ad 4)   Kapcsolat a Magyar Natúrpark Szövetséggel

  A még korábban elkészített és benyújtott pályázataink közül csak egy volt eredményes, a hazai natúrparkokkal és a Magyar Natúrpark Szövetséggel azonban sikerrel vettük föl a kapcsolatot: részt vettünk az október 7-8-án, Kőszegen rendezett országos találkozón, valamint a Szövetség  Békéscsabán, december 1-2-án rendezett tisztújító közgyűlésén. A Szövetség kérelmünknek eleget téve ? más hasonló szervezetekkel együtt ? Egyesületünket is fölvette tagjai sorába, Dr. Vermes Lászlót pedig az Ellenőrző Bizottság tagjává választotta. A Magyar Natúrpark Szövetség újonnan megválasztott elnöksége minden támogatást megígért azoknak az egyesületeknek ill. alapítványoknak, amelyek a ?hivatalos? Natúrpark státusz elnyerésén dolgoznak.

   

  ad 5)   Saját rendezvények, elnökségi ülések

  Saját szervezésűnek tekinthetjük a Művelődési Központban megtartott előadóüléseket, valamelyik híres, nemzetközileg is megemlékezésre ajánlott Világnap alkalmából, folytatásaként a még 2010-ben elkezdett sorozatnak, amelyre november 24-én került sor, és amelyen az előadók ? a KOHO Egyesület által elnyert MOL zöldövezeti pályázat kapcsán ? azt mutatták be, hogy mi a különbség a parkoknak nevezett létesítmények között, kifejtve azt, hogy mit értünk Natúrpark elnevezésen. Ennek a sorozatnak a második ülése volt április 14-én, amikor a biodiverzitás megőrzéséről és ebben a natúrparkok szerepéről volt szó, majd a következő rendezvényen a Föld Napja alkalmából tartottunk megemlékezést és egy sikeres ifjúsági rajzverseny nyerteseinek adhattunk át oklevelet és jutalmat. Saját rendezvénynek tekinthetjük a május 18-án megtartott éves közgyűlésünket, amely több fontos kérdéssel foglalkozott. A közgyűlésen a bíróság és az ügyészség által kért változtatásokkal módosítottuk az Alapszabályzatunkat, és ? személyes okok miatt visszalépő vezetőségi tagjaink helyett ? új tagokat választottunk az elnökségbe és az ellenőrző bizottságba.

  December 8-án kerekasztal megbeszélésre hívtuk több Budakeszin működő egyesület, ill. társaság vezetőjét, akikkel megtárgyaltuk az együttműködés célját, indokait, a lehetséges módszereket és az együttműködés területeit. A megbeszélésen résztvevők  elhatározták, hogy a jövőben minden lehetséges módon szorgalmazni fogják az egymás közötti kapcsolatok erősítését.

  Elnökségi ülést csaknem havonta tartottunk, megtárgyalva ezeken az aktuális történéseket, a legsürgősebb teendőket, számot vetve a munkánkat nehezítő jelenségekkel. Az ülésekről emlékeztetők készültek és az elnökségi határozatokat külön kigyűjtve is összesítettük, ezek az érdeklődők rendelkezésére állnak.

   

  ad 6)   Amiben nem történt előrehaladás

  A helyi természetvédelmi értékek védelmének tudatában vettünk részt több egyeztető megbeszélésen a Polgármesteri Hivatal munkatársaival,  mondtunk véleményt a város építészeti szabályozásának megújítása érdekében kidolgozott tervezetről több ízben is, és mutattunk rá azokra a veszélyekre, amelyeket az újabb és újabb befektetők által javasolt létesítmények jelentenek ezekre a területekre. A HÉSZ és a TSZT megvitatása során különösen kiéleződtek az ellentétek az eltérő véleményeket képviselők között, az így kialakult konfliktusok légköre lehetetlenné teszi  az érdemi együttműködést az Önkormányzat és az Egyesület között, pedig ezt az együttműködést nem gyöngíteni, hanem éppen erősíteni szükséges. Ilyen körülmények között nem számíthattunk arra a támogatásra, amely nélkülözhetetlen egy natúrpark megalapításához. Egyesületünk abban érdekelt, hogy megszüntesse a jelenleg kiélezetté vált ellentéteket, és elfogadhatóvá tegye mindenki számára a natúrpark nyújtotta előnyöket. Megítélésünk szerint ezek a feszültségek is hozzájárultak ahhoz, hogy 2011-ben sem jutottunk közelebb a tevékenységünk fő céljának eléréséhez, vagyis a Budakörnyéki Natúrpark megalapításához.