Közös terepbejárás a Normafán a civilek szervezésében
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa278
  mod_vvisit_counterTegnap519
  mod_vvisit_counterEzen a héten797
  mod_vvisit_counterMúlt héten2476
  mod_vvisit_counterA hónapban4602
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen327407

  Ma: 2017 nov. 14.

  Közös terepbejárás a Normafán a civilek szervezésében

  2014. október 15.-én délelőtt a Normafa természetesen civil koalíció szervezésében lezajlott egy terepbejárás, melyen a koalíciót tagjai mellett számos kisebb civil egyesület, helyi lakos mellett Pokorni Zoltán vezetésével a XII. kerületi polgármesteri hivatal is megjelent.

  Lássuk röviden mit hozott a közel két órás bejárás:

  "Semmiféle beruházásról nincs szó a Normafán" - mondta Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester, október 15-én lezajlott szakmai bejáráson amit a Normafa Természetesen civil koalíció szervezett. Apróbb fejlesztéseket ígért a polgármester, ahol igyekeznek a területet használóknak rendezett körülményeket teremteni. Mosdó, pelenkázó, öltöző, új táblák, padok, a biciklisek, kutyások, túrázók, stb. elkülönítése ott, ahol ez előrelépést jelent. Ez nem csak korlátokat jelent majd, de rendezettebb viszonyokat és kellemesebb tájhasználatot.

  Hegyvidék önkormányzatának vezetése részéről tavaly novemberben már világossá tették, hogy nem lesz parkolófejlesztés a hegytetőn, mert nagyon megnövelné a fölvezető utak forgalmát, helyette a közösségi közlekedést fejlesztik (pl. fogaskerekű meghosszabbítása). Májusban a zöldszervezetek kérésére egyezetést tartott az ügyről a polgármester, akkor fogadta el a civilek meghívását egy terepbejárásra. A május egyeztetés után közleményben tudatta a polgármesteri hivatal, hogy nem lesz síközpont a Normafán. Ma is elhangzott, hogy nem lesz alpesi síközpont, nemzetköz versenynek való pályák, "beláttuk, hogy ez nem ide való" - mondta a polgármester.

  Mivel nincs szó beruházásról, talán ezért se került szóba a korábban tervezett többi vonalas létesítmény se, mint a bobpálya, vagy a 6 üléses téli-nyári sílift, melyek a legnagyobb károkat tudnák okozni a védett területen.

  A civilek szakmai sétáján előadást tartott Weiperth András (Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület), Halmos Gergő (MME), és egy meghívott előadó, Scultéty Márton a tájfutók képviseletében. Felszólalt Litván Györgyné Gál Éva, aki kiadványt írt a környék történetéről, és Bálint Illés a terület egykori sportéletének ismerője, mindketten kerületi lakosok.

  Pokorni Zoltán a sajtótájékoztatón egy újságíró kérdésére elmondta, hogy a népszavazást mindenképp megtartják, mert a fejlesztési terveket is fontos, hogy a kerületi lakosok jóváhagyják.

  Az eseményen részt vett a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Nemzeti Környezetügyi Intézet több munkatársa, illetve a területet szerető és féltő kerületi és fővárosi lakosok is. A Normafa Természetesen civil koalícióban az ország legfontosabb természetvédelmi szervezetei is részt vesznek. Tagjai többek közt a Bakörnyéki Naturparkért Egyesület, CEE-Web, Greenpeace, Magyar Madártani Egyesület, Védegylet, WWF.

  A Hegyvidék, XII. kerületi polgármesteri hivatal eddigi hozzáállását a sok vitát kiváltott ügyhöz biztatónak és példaértékűnek tartjuk.

  A bejárásról számos sajtóközlemény megjelent. Általunk készített összefoglaló a Normafa Természetes facebook oldalán is megtalálható. https://www.facebook.com/media/set/?set=a.838536179499139.1073741835.636039019748857&type=1

  A Budakörnyéki Natúrpakért Egyesület, mint a Normafa Civil koalíció tagja továbbra is kiemelt figyelmet fordít a Normafára tervezett beruházások tervezésére és kivitelezésére. Reményeink szerint a civil szervezetek által elkészült tanulmányokban megfogalmazottakat felhasználják és beépítik a területfejlesztési koncepciókban. Ezáltal is biztosítva, hogy a környezet, a természet és a jelenlegi és későbbi felhasználók számára a legjobb beruházások valósuljanak meg.

  A Normafa rehabilitációjával kapcsolatos valamennyi fejlesztés kiemelt jelentőséggel bír az általunk tervezett Natúrpark alapításánál, ugyanis minden megvalósuló beruházás jelentős mértékben kihat nem csak a beruházás által közvetlenül érintett területre, de annak tágabb körzetére is. Feltételezésünk szerint elsősorban Budakeszi, de a Budai Tájvédelmi Körzet többi településén is érezhetőek lesznek a megvalósuló fejlesztések hatásai.

  Normafa Természetesen civil koalíció