BNE 2014. évi közgyűlés elnöki beszámoló
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa278
  mod_vvisit_counterTegnap519
  mod_vvisit_counterEzen a héten797
  mod_vvisit_counterMúlt héten2476
  mod_vvisit_counterA hónapban4602
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen327407

  Ma: 2017 nov. 14.

  BNE 2014. évi közgyűlés elnöki beszámoló

  Beszámoló

  Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület (BNE) 2013. évi tevékenységéről

   

  I.Szervezeti működés

  A BNE közgyűlése jóváhagyta az Alapszabály módosítását, miszerint az elnökség három taggal működik, és az elnökség munkáját Szakértői Tanács segíti. A szervezeti működés megújítása nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Különösképpen az év második felében mind Odri Ágnes alelnökkel, mind pedig Weiperth András titkárral nehezebbé vált az együttműködés.

   

  Elnökségi ülést tartottunk:  2013.02.23-án, 05.14-én, 07.01-én, 08.2-án, 11.11-én.

  Egyéb  (belső) szervezeti megbeszélést tartottunk:

  2013. 02. 13: egyeztetés a tárgyévi program kapcsán (Dr. Vermes, Dr. Darkó)

  03.11 egyeztetés további programokról

  04.02 megbeszélés Odri Ágnes alelnökkel az önkormányzati pályázatatl kapcsolatban

  04. 12 megbeszélés aktuális kérdésekről

  04. 25 megbeszélés Dr. Szilvácsku Zsolttal

  04. 26. megbeszélés Dr. Badacsonyi Zoltánnal pályázat ügyben

  06. 04 megbeszélés aktuális kérdésekről

  09.24. megbeszélés Fodorné Süvegh Júlia könyvelővel

  12.05. pénzügyi helyzet áttekintése.

   

  Külső intézményekkel való kapcsolattartás:

  2013. 01. 25-26: részvétel az MNSZ Budapesten tartott vezetőségi ülésén

  02.18. egyeztetés Visegrádon a Pilis Parkerdő Zrt. Igazgatóságán; Együttműködési Megállapodás aláírása

  02. 25 tárgyalás Budakeszi Város főépítészével

  03. 01. megbeszélés a Városházán a Nepomuki Szt. János szobor elhelyezése ügyében

  03. 04. megbeszélés pályázatokról az Egyesületek Házában

  04. 09. Pilisi parkerdő Zrt.-vel közös konferencia megrendezése a Bp. II. Budakeszi út 91. sz. alatt

  04. 14-16 képviseleti részvétel Belinben a németországi natúrparkok fennállásának 50. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi konferencián

  05. 10-11. részvétel az MNSZ Közgyűlésén, a Szatmár-Beregi Natúrparknál

  05. 31 részvétel jótékonysági bálon (EFMK)

  06. 16. részvétel a ?24 Óra? Egyesület előadóestjén

  06. 11. megbeszélés Remeteszőlős polgármesterénél

  06. 19. megbeszélés Telkiben és Budajenőn a polgármestereknél

  06. 22. részvétel civil konferencián, Pátyon (Petrecz Alapítvány)

  07. 02. megbeszélés Nagykovácsiban a polgármesternél

  07. 05-07 részvétel a városi delegáció neckarsulmi látogatása alkalmával

  07. 10. Normafa civil koalíció megalapítása az MME központban

  07. 23. Normafa egyeztető megbeszélés a VM Környezetügyekért felelős államtitkárságon

  07. 31. megbeszélés Biatorbágyon a polgármesternél

  09. 10. egyeztetés az együttműködésről a Pilisi parkerdő Zrt. Igazgatóságán

  09. 11. megbeszélés Zsámbékon a polgármesternél

  09. 27. megbeszélés a Duna-Ipoly Nemzeti park Igazgatóságán

  10. 13. Síelők.hu konferencia a Normafa projekt kapcsán. Normafa Szállóban

  10. 26. Normafa fórum. Előadás a Jókai Klubban

  11. 12. újabb megbeszélés Telkiben a polgármesternél

  11. 13. részvétel Budakeszin a turizmussal kapcsolatos fórumon

  11. 20. részvétel Budakeszin a közlekedéssel kapcsolatban rendezett közmeghallgatáson

   

  II. Szakmai tevékenység

  A BNE 2013-ban megkezdet a Budakörnyéki Natúrpark megvalósításával kapcsolats előkészítő munkálatokat.

  Jelen körülmények között csupán az 1996. évi LIII. Törvény (TvT.9 2004. évi módosítása tartalmaz a natúrparkok működésével kapcsolatos jogi szabályozást. Ott a 4. §. p) pontja a következőképpen fogalmaz: ?natúrpark: az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, természetben történő aktív kikapcsolódás, felüdülés, gyógyulás, fenntartható turizmus és természetvédelmi oktatás, nevelés, ismeretterjesztés, továbbá a természetkímélő gazdálkodás megvalósítását szolgáló nagyobb kiterjedésű területe, amely e jogszabályban foglaltaknak megfelelően jön létre.?  A MNSZ-nek aVidékfejlesztési Minisztérium Agrár- és Vidékfejlesztési Főosztályával, illetve a Nemzeti Agrárszaktanácsadási  Képzési és Vidékfejlesztési Intézettel (NAKVI) folytatott tárgyalásai eredményeként a közeljövőben várható a natúrparkok helyzetével kapcsolatos önálló jogszabály megszületése. (Az előkészítésben a BNE képviseletében tevőlegesen is részt vettünk!)

  Így kiemelt jelentőségűek az Egyesületünk számára a szakmai alapon megkötött és megkötendő, illetve már előkészületben lévő kölcsönös megállapodások.  Jelenleg 8 partnerrel van megkötött megállapodásunk. (Ld. külön mellékletben), valamint további 6 megállapodás van előkészületben.

  Szakmai szempontból kiemelten jelentős a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kötött szerződéseink, bár eddig még csak egyetlen közös program realizálódott.

  2013. április 9-én a BNE és a Pilisi Parkerdő Zrt. (PP Zrt.) közös szervezésében került sor a Budakeszi út 91. sz. alatt, az Erdészeti Információs Központban a Budakörnyéki Natúrpark megalakításának előkészítésével kapcsolatban rendezett szakmai konferencia. A megbeszélésen képviseltette magát Vidékfejlesztési Minisztérium, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és az Országos Natúrpark Szövetség. A hallgatóság három átfogó előadásban ismerhette meg a PP Zrt. szakmai tevékenységét, a Budakeszi herbárium működését, valamint a tervezett Natúrpark területén fekvő zöldfelületeken zajló különféle gazdálkodások problémáit és a jövőbeni összehangolt fejlesztések lehetőségeit. Az előadások hangsúlyosan foglalkoztak a fővárosi agglomeráció nyugati szektorának napi problémáival is, amelyek közvetlenül érintik az önkormányzatokat, a civil szervezeteket és a lakosságot egyaránt. Az elhangzott előadásokat követően hozzászólásokra került sor. A hallgatóság részéről elhangzott vélemény alapján a PP Zrt. és a BNE több feladatban együtt tudna működni, így pl.: az illegális hulladéklerakók felmérése, felszámolása, természetkárosítások megelőzése, a településeket övező zöldövezetek tervezése, valamint a természettudatosságot fejlesztő oktatás területén. Mindehhez azonban óhatatlanul szükség van az érintett önkormányzatok, civil szervezetek és a helyi társadalom együttműködésére. Ugyanis csak közös erővel állítható meg a vidékünkön a természeti értékek további pusztulása. Ugyancsak közös erőfeszítést igényel a tájértékek és a kulturális értékek megőrzése és megóvása. ? A sűrűn beépített, vagy beépítésre szánt területeken meg kell oldani a megnövekedett zaj, rezgés és por terheltség elleni védelmet. (Zöld felületek kialakítása, illetve erdősávok telepítése, rekreációs fejlesztések szükségesek.) Jó példákat is említhetünk: Telkiben az Öreg-tölgy tanösvény létesítését, Budakeszin a mamutfenyő domb és Nádas-tókörnyékének fejlesztését, a településeket összekötő kerékpárutak létesítését.

  Hasonló jelentőséggel rendelkezik a Főváros II. kerületével kialakult együttműködés. Ebben az esetben ugyanis tagtársaink, Dr. Debreczy Zsolt és Weiperth András szakértői tevékenységet végeztek tájrehabilitációs feladat megoldása tárgyában.  Szándéknyilatkozat aláírására került sor a közcélú parkok fejlesztési programjával és tervkészítési közreműködéssel kapcsolatban, a TÉR-KÖZ pályázatra készülő pályamű kidolgozásához. Az így történt kezdeményezést a kerület polgármesterével, Láng Zsolttal történt kapcsolatfelvétel követte.

  Térségünkben kiemelt figyelmet érdemel a Normafa-projekt kérdése. A Normafa környékének megújítása közvetlenül Budakeszi Várost is érinti. Az ügyben több alkalommal Weiperth András titkár személyesen járt el. A kiemelt állami beruházásként kezelt tervezet ellen több civil szervezet összefogásaként létrejött a Normafa Természetesen Civil koalíció, melynek a BNE-n kívül tagja az Greenpeace, az MME, a Védegylet, a WWF. A tervezett beruházás kapcsán számos megbeszélést folytatott Weiperth András a fenti szervezetek vezetőivel, valamint a XII. Kerület önkormányzatának illetékeseivel, valamint egy szakmai tanulmányt elkészítésében is közreműködtünk. A beruházás kapcsán a szakmai munka a projektben érintett valamennyi szervezettel fenntartjuk.

  Egyesületünk szempontjából kiemelt jelentősége van a Magyar Natúrpark Szövetséggel (MNSZ) való kapcsolattartásnak. Egyesületünk teljes jogú tagja a Szövetségnek. Tiszteltbeli elnökünk a Szövetség Felügyelő Bizottságának tagja. Rendszeresen részt veszünk a Szövetség közgyűlésén, illetve a Szövetség által szervezett szakmai alkalmakon. (Szatmár-Beregi  Natúrpark rendezvényén)

  Az MNSz különös figyelemmel kíséri a Budakörnyéki Natúrpark megalakulásának folyamatát. A Szövetség alelnöke, Dr. Szilvácsku Zsolt, a Corvinus Egyetem oktatója e célból külön szakmai, szakértői csoportot szervezett, amely az Egyesület által rendelkezésre bocsátott anyagok alapján elkészíti a leendő Natúrpark dokumentációs anyagát.

  Az Egyesület működését hatékonyabbá csakis a pályázati lehetőségek kihasználásával tehetjük. 2013-ban benyújtott három pályázatunk közül kettő volt sikeres:

  - a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatunk a meghirdetett környezeti kezdeményezések és az értékek védelmét, ezen belül a civil összefogás erősítését szolgáló akciók, figyelem felkeltő tevékenységek anyagi alapjának megteremtését célozta. (A pályázatunkat elutasították!)

  - a Budakeszi Város Önkormányzatához benyújtott pályázatunk a Himnusz-szobor környezetének rendezését célozta. (Elnyertük.)

  - az Emberi Erőforrások Minisztériuma háttérintézményéhez benyújtott pályázatunk eredményeként, eszközfejlesztésre 250.000 Ft támogatásban részesültünk.

  Egyesületünk tevékenységének fontos részét képezi a környezettudatosságot, a táji és kulturális értékek védelmét elősegítő oktatási tevékenység. E célból újabb előadássorozatot indítottunk Prof. emeritus Dr. Vermes László hathatós előkészítő tevékenységét követően.

  Nagy sikere volt a 2013. 12. 11-én, Budakeszin V. Németh Zsolt államtitkár a natúrparkok és a vidékfejlesztés témakörében elhangzott előadásának. A hat részes előadássorozat eredeti elképzeléseinktől eltérően áttolódtak a 2014. esztendőre.

  A leendő Natúrpark megalakítása és szakmai céljaink megvalósítása szempontjából kiemelkedően fontos az érintett önkormányzatokkal való kapcsolatok kiépítése, illetve az egyes önkormányzatokkal az Együttműködési megállapodások megkötése. Ezen a téren jelentős előrehaladás történt. Jelenleg megkötött Együttműködési megállapodásunk van Budakeszi Város Önkormányzatával, megállapodás megkötését tervezzük Bp. II. kerületének Önkormányzatával, valamint tárgyalásokat folytattunk ez ügyben Nagykovácsin, Biatorbágyon és Zsámbékon. Egyesületünk tagja: Remeteszőlős és Telki Önkormányzatai.

   

  III. 2014. évi tervek

   

  Szakmai előadássorozat folytatása.

  A  Budakörnyéki Natúrpark megalakításának előkészítése. A szükséges szakmai anyagok előkészítése és elkészíttetése. A cím viseléséhez szükséges miniszteri engedély megszerzése.

  A németországi Berlin környéki Natúrparkkal történő kapcsolat felvétele a MNSZ segítségével.

  Kiemelten foglalkozunk a természeti, táji és kulturális értékek védelmével.

  Egyesület SzMSz aktualizálása.

  Nádas-tó és környékének revitalizációs tervének előkészítése.

  Részvétel a különféle turisztika utak (zöldút, kerékpárút, zarándok utak, borút stb.) megtervezésének és létrehozatalának előkészítésében.

  További részvétel a Normafa állami beruházás kapcsán indult civil és önkormányzati kezdeményezésekben, tervezésben

  Kapcsolatfelvétel a Magyar Turizmus Zrt.-vel.

  Részvétel pályázatokon.

   

  Budakeszi, 2014. július 5.

   

  Dr. Darkó Jenő sk.

  BNE

  elnök

   

  Mellékletek:

  - BNE-vel együttműködő partnere jegyzéke

  - Szakmai előadássorozat kiértékelése

  - BNE ? a  2013. évi egyesületi tevékenység kronológiája

  - Gazdasági beszámoló