Terepbejáráson a Mária-szurdokban
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa279
  mod_vvisit_counterTegnap519
  mod_vvisit_counterEzen a héten798
  mod_vvisit_counterMúlt héten2476
  mod_vvisit_counterA hónapban4603
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen327408

  Ma: 2017 nov. 14.

  Terepbejáráson a Mária-szurdokban

  Terepbejáráson a Mária-szurdokban

   

  Egy régi zarándokhelyet látogattunk meg Budakeszi önkormányzata és a Pilisi Parkerdő szervezésében, a Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület részvételével. Mi lesz a város határában található szurdokerdővel?

  Budakeszi határában nyílik az a különlegesen szép szurdokvölgy, ahol egy hatalmas szikla mellett Mária-kegyhelyet hoztak létre elődeink. A Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület azt szeretné, ha a hagyományos erdőgazdálkodás helyett itt olyan természetkezelést alkalmazna a Pilisi Parkerdő, amely jobban figyelembe veszi a helyszín történelmi, kulturális értékét, valamint az idelátogatók igényeit arra, hogy az erdő minél érintetlenebb maradjon.

   

  A bejárás során láthattuk az eddigi fakitermelés nyomait, miközben a Parkerdő arról tájékoztatott, hogy az erdőgazdálkodás itt ún. átalakító üzemmódban történik. Ennek lényege, hogy előbb-utóbb a fákat már csak szálanként termeljék ki a jövőben. A Parkerdő megtette tehát az első lépést afelé, hogy régi idők sematikus erdőgazdálkodásából előre lépjen. Ugyanakkor abban is egyetértettünk, hogy a szurdok egyes részein a jövőben még ennél is kíméletesebb erdőkezelés lenne elképzelhető.

   

  Mivel védett területen állunk, tehát az erdő különleges rendeltetésű, felmerült a lehetősége annak, hogy a kegyhely sziklája körül és a szurdok leginkább elkeskenyedő, vadregényes szakaszán csak a balesetveszélyes fák kerülnének eltávolításra. Itt, a természet e sokak számára fontos, kikapcsolódásra, elmélyülésre alkalmas darabján a fák elérhetik végső öregkorukat, ami sokban hozzájárulna a korábbi évtizedekben elhanyagolt kegyhely állapotának helyreállásához.

   

  A bejárást sok beszélgetés kísérte, sőt a szurdokot határoló egyik ?több emeletes? sziklára is felkapaszkodtunk. Reméljük, hogy ehhez hasonló egyeztetések során minél több erdőket kedvelő honfitársunk fejti ki véleményét országszerte, különösen a tízévente esedékes körzeti erdőtervezés idején.

   

  Dr.Gálhidy László

  erdészeti programvezető

  WWF Magyarország Alapítvány