Kőszegen jártunk
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa279
  mod_vvisit_counterTegnap519
  mod_vvisit_counterEzen a héten798
  mod_vvisit_counterMúlt héten2476
  mod_vvisit_counterA hónapban4603
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen327408

  Ma: 2017 nov. 14.

  Kőszegen jártunk

  IrottkoKőszegen járt a Budakörnyéki Natúrpark: most tartották találkozójukat a magyarországi natúrparkok

  Október 7-8 volt a dátuma a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával életre hívott Magyarországi Natúrparkok találkozójának. Az esemény rendezője és szervezője az immár tizenöt éve eredményesen működő, példaértékű munkát felmutató Írottkő Natúrpark és a kőszegi önkormányzat voltak.

   

  Az esemény megrendezésére két okból került sor. Részint ez volt egy határon átnyúló összefogás bemutatója, amely az Írottkő Natúrpark és a vele szomszédos, Ausztria-oldali natúrpark között jött létre, és az ?IGEN? Project nevet kapta. A találkozónak ez az első része, a két ország határán álló Írottkő kilátónál tartott bemutatóval vette kezdetét, ahol jelen voltak a helyi polgármesterek, a tartományi vezető és magyar oldalról a Vidékfejlesztési Államtitkár úr.

  Ennek végeztével a találkozó Kőszegen folytatódott, immár a hazai Natúrparkok küldötteinek tanácskozásával. A külföldi példákból levont tapasztalatok, a hazai problémák valamint az együttműködés kialakítása volt a megbeszélés (és a napirenden kívüli beszélgetések legfőbb) témája.

  A téma: "mit jelent a Natúrpark"?

  A hazai Natúrparkok Szövetsége, illetve a natúrpark mozgalom a legkülönbözőbb problémákkal szembesülve, az ország teljesen eltérő területein is hasonló választ nyújt a helyi lakosságnak. Mivel a Natúrpark alulról jövő, civil érdekérvényesítő kezdeményezés, ezért a lehető legérzékenyebben követi le a csak helyileg jelentkező, aktuális problémákat, olyan információk birtokában, amelyek szintén helyi gyökereinek, elköteleződésének és vállalkozó szerepének alapvető elemét képezik. A változatos megoldások és irányok, amelyeken az egyes Natúrparkok haladnak, majdnem éppen annyifélék, ahány Natúrpark vagy Natúrparki kezdeményezés létezik. De az elmondható, hogy függetlenül attól, hogy az ország melyik régiójában vagy milyen problémákkal szembesülve működik, a legeredményesebb kezdeményezések mindenütt élvezik a helyi önkormányzatok tevőleges támogatását, a gazdasági és politikai szereplők, döntéshozók elkötelezettségét és a civil lakosság együttműködő aktivitását.

  Ebben a tekintetben példa értékű volt Kőszeg alpolgármesterének aktív részvétele a kétnapos konferencián és a vidékfejlesztési szakemberek érdeklődése. A találkozások ötletek és gondolatok kicserélődését hozták magukkal, sok tanulságot eredményezve. A tartalmas kőszegi kezdet, tevőleges folytatást hozott: a Natúrparkok Szövetségének megújító találkozóját novemberben rendezi meg a Körösök Völgye Natúrpark.