Terepbejárás - Törökbálinton
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa279
  mod_vvisit_counterTegnap519
  mod_vvisit_counterEzen a héten798
  mod_vvisit_counterMúlt héten2476
  mod_vvisit_counterA hónapban4603
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen327408

  Ma: 2017 nov. 14.

  Terepbejárás - Törökbálinton

  Törökbálinti Hosszú réti patak-szakasz

  Szeptember 2-án terepbejáráson vettünk részt Törökbálinton, a Hosszúréti patak ottani mederszakaszának egyik részén a Kerekdomb Egyesület meghívására. A problémát az autópályáról összegyűlt víz okozza - valamint az, hogy a patak természetes tavát horgász tóvá akarják átalakítani

   

  A törökbálinti Kerekdomb Egyesület természetvédőihez csatlakozott a bejárás során a Rózsavölgyért Egyesület képviselője, akik a lakóhelyükön keresztülfolyó patak megmentéséért fáradoznak, egy szakember, aki ebben a munkában tervezőként vett részt, valamint a Natúrpark Egyesület képviselője, akik számára a Hosszúréti patak megmentése szintén fontos természetvédelmi kérdés.

  A helyzet szerencsésnek mondható, hiszen ritkán sikerül összegyűjteni olyan embereket, akik egyazon problémának más-más területén érdekeltek, mégis hasonlóan gondolkodnak és szakmai tapasztalataik révén képesek segítséget nyújtani egymásnak a közös problémának, kinek-kinek kijutó része szerinti, és a lehetőségeket felhasználó megoldásában.

  harman

  A Hosszúréti patak gyűjti össze több terület felszíni vizeit, így a Budakeszi medence, Biatorbágy, Törökbálint és Budaörs környékének vizét. Ez a vízmennyiség Budatétény felé, a Rózsavölgyön keresztül jut a Dunába. Az ottaniak számára folyamatos árvízveszélyt jelent az, hogy a víztest felsőbb szakaszain a záportározók nem funkcionálnak, noha eredetileg ezek hivatottak fölfogni a hirtelen megjelenő, nagyobb vízmennyiségeket. Budakeszi irányából folyamatos vízutánpótlás érkezik tisztított szennyvíz formájában, ami állandó terhelést jelent az alsóbb szakaszon. Törökbálint problémáját az autópályáról összegyűlő esővíz jelenti, egy felől, aminek elvezetése megoldásra váró feladat. A másik problémát pedig a műholdképen bemutatott mederszakasz megóvása,természetvédelmi célú megőrzése jelentené, amit a helyi civil természetvédők nagyon komolyan vesznek.

  tavacska

  A természetvédelmi kezelést és oltalmat több dolog is indokolja. Túlmenően a terület egyedülálló jellegén, ez a vizes élőhely gázlómadaraknak és ritka ragadozó madaraknak ad otthont. A természetvédők számára következő feladatként adódik ezeknek az indokoknak a pontos felmérése, a flóra és fauna részletes elemzése, a természeti értékek megállapítása és az ezekhez mért természetvédelmi oltalmi szint bevezetésének kezdeményezése, természetvédelmi kezelési terv elkészítése.


  Munkájukhoz további kitartást és lelkesedést kívánunk a jövőre is és mindenben készséggel támogatjuk őket - sok sikert kívánva nekik!