A Mezei Mária ház titka
Get Adobe Flash player

BNE

  Keresés

  Látogatóink

  2012. január 29. óta
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterMa617
  mod_vvisit_counterTegnap209
  mod_vvisit_counterEzen a héten1908
  mod_vvisit_counterMúlt héten2410
  mod_vvisit_counterA hónapban3237
  mod_vvisit_counterMúlt hónapban16890
  mod_vvisit_counterÖsszesen326042

  Ma: 2017 nov. 11.

  A Mezei Mária ház titka

  A nyitott ablak

  A fecskék kedves madaraink és szomorúan megfogyatkozott állományuk minden évvel újra, egyre csökken. A történet, amit most elmondok, róluk is szól de nem ilyen szomorú.  Amikor még sok fecskefészek épült a falvak házainak ereszei alatt és ártalmatlan tollas szomszédaink senkitől sem háborgatva osztoztak lakóhelyünk oltalmában ("Istené a szállás", járta a régi magyar mondás), egy korántsem paraszti környezetben, nem egy egszerű, falusi, állattartó házában, nem istálló melegében, a rajzó legyek között, mégcsak nem is falun, volt egy lakott fecskefészek.


  Padlója perzsa szőnyeg, zöld cserép a kályhája, antik bútorai, festményei, könyvei és szobája polgári, hagyományos milliő. Ahogy belépsz, az ajtó fölött az Ige: "az igaz a hitből él".

  A békésebb, jobb időket látott ház a János hegyre lejtő hegyoldalon áll, ablaka az Erzsébet kilátóra néz. Kertjében virágok és gyümölcsfák árnyékában a ház eltávozott állatainak nyughelyei.


  Az egyik szoba spalettás, keskeny-magas ablakát minden tavasszal gondos kezek tárták ki a tavasz megérkezésének, hogy aztán őszig már be se zárják. A János hegyre néző nyitott ablak titka, hogy a ház fecske-lakóiknak szolgált bejárat gyanánt, a polgári berendezésű szoba, díszes csillárjára épített fészkükhöz, ahol fiókáikat nevelték.

  Budakeszin, a Mezei Mária házban.

  A művésznő tárgyai és emléke mintha mozdulatlan lenne: de a fecskefészek a csilláron - örök üzenet az utókornak aki (az ismeretlentől félve) képzeli, hogy jólét, vagy emberi élet csakis a "legyőzött" természettől való hermetikus elszigeteltségben lehetséges.